”Tortyr” : bara äta cykel kurirer vs Highgate Hill

Highgate är ett av Londons mest önskvärda områden. Med sina vackra georgiska terrasser, lummiga gröna toner och underbara vyer över London är det uppenbart varför människor är desperata att flytta in.

Varför beskriver då några området som ”tortyr”?

Online snabbmatleverans är stora företag i Storbritannien. Allt började med Deliveroo, en London-baserad start-up lanserades 2013 med en unik affärsmodell som klassificerade kurirer som egenföretagare.

Efter företagets framgång brast företag som Uber Eats, Quiqup och Stuart på scenen. I 2021 skakade Just Eat marknaden genom att erbjuda 2,000 kurirer anställningsavtal som inkluderade timtal, semester och sjuklön.

Jag tillbringade flera månader arbetar som en Just Eat cykel kurir i Highgate och snabbt lärt området hade en skräckinjagande rykte bland mina kollegor. Det blev snart klart varför.

Även om dess böljande kullar gör för vackra bilder, de är en mardröm för leverans ryttare. Mest fruktade av allt är Highgate Hill. Med en 328ft-höjd är det en ansträngande stigning, speciellt när den klättrar flera gånger om dagen.

Dragan Slipper, en 25-årig lagstudent, har arbetat för Just Eat i fyra månader. Frågade om Highgate Hill, sa han: ”det är själsförstörande. Jag går det ganska ofta eftersom jag fortfarande kommer att få betalt på ett eller annat sätt.

”Sisyphus kan ha varit tvungen att rulla en sten uppför en kulle upprepade gånger, men han behövde inte leverera den täckt av kaffe till en bakfull stadspojke efteråt.”

En annan kurir, Andrei Paraun, 28, Från Rumänien, sa: ”det var för svårt för mig. Jag kom halvvägs uppför backen och var tvungen att trycka på den. Det är ansträngande.”

Känner igen av sina ljusa orange uniformer, bara äta ryttare kan dra nytta av stabila anställningsavtal, men det finns en hake.

Till skillnad från andra företag, när ett leveransjobb blinkar på din enhet, kan du inte avvisa det om det inte passar dig.

Detta lotteri innebär att du kan bli inbjuden på en lugn jaunt längs en platt väg, eller tvingas att genomföra en ansträngande Slam upp en kulle.

Ibland hör du en telefonanmälan följt av en torterad stöna. Du kommer att vända dig för att se en kurir och stirra på hans telefon med tvivelaktiga ögon.

I det ögonblicket, precis där de är på väg uppför Highgate Hill.

Den första 30ft tar dig förbi Whittington Stone pub och Whittington Hospital, den gradvisa sluttningen som erbjuder liten aning om det lidande som väntar.

Efter 150ft känner du dig filosofisk. Är det framtiden? Människor sliter bort på order av en algoritm?

Du känner dig själv komma med handlingen i en dystopisk sci-fi-roman, förmodligen en modern klassiker, men glöm allt om det när din cykelkedja faller av.

Längre upp passerar du ofta barn som återvänder från skolan. För dem är du fascinerande, den ljusa orange uniformen och obscenely stor väska som gör att du ser ut som en tecknad karaktär.

Så när de inser att du inte är en Teletubbie, men en svettig människa, rubbad av utmattning, svordomar mellan klunkar, är deras terror palpable.

Barn gråter när deras föräldrar skyndar bort dem och täcker ögonen från den närliggande apelsinspektorn.

Slutligen når du Highgate Village och levererar någon Deras, vid det här laget iskallt, Big Mac. Bad att beskriva Highgate Hill i ett ord, Dragan var uppriktig: ”tortyr.”

Det är inte allt dåligt och för vissa är kurirjobb idealiska. Sonia, en 28-åring från Paris, sa: ”Jag gillar det verkligen. Det innebar att jag kunde hitta ett jobb snabbt. Det är hälsosamt och bra för din uthållighet.”

Oavsett dina tankar om den här delen av gig-ekonomin är det konstigt att en sådan stor industri får oproportionerligt liten medieuppmärksamhet. När allt kommer omkring är cykelkurirer överallt.

Bläddra igenom en uppsättning vintage London fotografier, svartvita bilder av rökiga fabriker, rynkad paraplyer, och uppsvällda ångbåtar, du halv-förväntar dig att se en bara äta kurir, klädd i reflekterande kläder, vävning precariously genom hästar och vagnar.

Trots sin allestädes närvarande finns det lite tillförlitlig information om hur många cykelkurirer som arbetar i Storbritannien. Det faktum att Deliveroo ensam sysselsätter över 30 000 kurirer globalt tyder på branschens omfattning.

I 2020 ökade den brittiska marknaden för livsmedelsleverans med £ 3.7 miljarder till £11.4 miljarder, enligt Lumina Intelligence. Tiden kommer att utvisa om denna pandemi-inducerade tillväxt bibehåller eller minskar. Men för tillfället förväntar du dig att se cykelkurirer som kämpar sig uppför Highgate Hill-uppstigningen.

Related Post

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*