Säljs och spolas: en ovanlig men värdig Finsbury Park double bill

Två pjäser skrivna av kvinnor i starkly olika sammanhang är på show i en Park Theatre double bill fram till 6 November.

Först ut är Katarina Cranfield s Spolas, som följer systrar Marnie och Jen (spelad av Elizabeth Hammerton och Iona Champain) som Marnie är diagnostiserade med tidig menopaus på 25, en sjukdom som drabbar 1 procent av kvinnor under 45 år (och markerade kraftfullt av Harriet Gibsone i hennes Förmyndare kolumn i år).

Intimiteten i Jen och Marnies historia, men också deras sparande lekfullhet, framkallas omedelbart med badrumsuppsättningen: de enda rekvisita på scenen är två toaletter och en rosa ljusfunktion på väggen som säger ”toaletter”.

Det kan tyckas vanligt att använda en kvinnors toalett för ett kvinnligt förhållande med tanke på den överutnyttjade Tropen om kvinnor som går på toaletten tillsammans, och förekomsten av rosa skriker instinktivt konventionell femininitet, medan vissa linjer också ibland veer mot kliché, särskilt i de allvarliga scenerna.

Men spolade verk, med en dialog skickligt fånga kulturella referenser och tusenåriga-tala och en uppsättning som möjliggör en analys av tabuer: det tar inte bara klimakteriet, men också kvickt täcker menstruation, kvinnors anatomi och kön.

Vad som verkligen slog mig i spolas dessutom var den uppfattande skildringen av syskon – en fylld dynamik som alltför ofta går fel när vuxna blir äldre och livet blir komplicerat, men ger sådan komfort till dem som har turen att upprätthålla kärleksfulla familjeförhållanden.

Related Post

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*