MP dömd för att hota att kasta syra varnade överklagande kan leda till ökad mening

Vanärade MP Claudia Webbe har formellt lanserat en vädjan om att störta hennes trakasserier övertygelse – och varnades hennes mening kunde ännu ökas.

Webbe dömdes för trakasserier den 13 oktober, efter att ha visat sig ha hotat att kasta syra i ansiktet av Michelle Merritt, en vän till sin pojkvän Lester Thomas.

Den 56-årige, Islington, överlämnades A10-veckors fängelse – avstängd i två år-vid Westminster Magistrates’ Court den 4 November.

Webbe signalerade sin avsikt att överklaga både övertygelse och mening under en 12-minuters utfrågning vid Southwark Crown Court i morse (9 November).

Domare Deborah Taylor berättade Webbes råd, Raj Chada: ”utan tvekan har klaganden fått höra meningar kan gå upp såväl som ner.”

Chada svarade: ”hon (Webbe) har fått råd.”

Åklagarämbetet Tom Doble sa att offret ms Merritt troligen skulle kallas för att ge bevis bakom en skärm.

Det angavs också att Thomas eventuellt skulle uppmanas att lämna bevis till stöd för Webbe under dessa överklagandeförfaranden.

Överklagandet är listat för 9 mars 2022, och kan vara upp till tre dagar.

Vid sidan av hotet att kasta syra hörde domstolen också att MP hotade att läcka nakna bilder av Ms Merritt och gjorde en rad telefonsamtal där hon varnade henne för att ”komma ur mitt förhållande”.

Webbe förnekade påståendet hela och sa att hon kände sig som ett ”offer” själv som ett resultat av att få en torrent av sociala medier missbruk.

När han avkunnade en dom, sade chefsdomaren Paul Goldspring att han tyckte att det var ”udda och rörande” att Webbe kände så, beskriver hennes beteende som ”kall och skrämmande”.

Vid sidan av den uppskjutna fängelsetiden överlämnade Goldspring Webbe 200 timmars samhällstjänst och beordrade henne att betala 3 128 £i kostnader, kompensation och tilläggsavgifter.

Efter övertygelse uppmanade Labourpartiet Webbe att avgå som parlamentsledamot.

Hon har utvisats av Labourpartiet och sitter i Commons som en oberoende.

Varje återkallelse, som skulle utlösa ett val om minst 10 procent av hennes väljare i Leicester East stöder det, måste vänta tills resultatet av hennes överklagande.

Webbe, som tidigare var fullmäktigeledamot för Islingtons Bunhill ward, var inte skyldig att vara närvarande i domstol för dagens utfrågning.

Related Post

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*