Labour-Partiet uppmanar Claudia Webbe att avgå som MP

Claudia Webbe har utvisats från Labourpartiet efter att hon dömdes till ett tillfälligt fängelsestraff för en trakasserikampanj som föddes av svartsjuka.

Labours nationella kampanjsamordnare Shabana Mahmood uppmanade Webbe att avgå som parlamentsledamot och sa att partiet skulle driva på en återkallelse för att tvinga ett by-val om hon inte slutar Commons.

Webbe, som har varit Leicester East MP eftersom 2019, delades en 10-veckors fängelsestraff som stängts av i två år – och 200 timmars samhällstjänst i Westminster Magistrates’ Court i går eftermiddag (4 November) för att trakassera Michelle Merritt, en långsiktig vän med hennes pojkvän, Lester Thomas, som sade att hon behövde terapi efter sin prövning.

Ms Mahmood sa: ”det är ett otroligt allvarligt brott och vi uppmanade henne att avgå så snart hon dömdes.

”Hon har nu dömts, hon borde göra det rätta av folket i Leicester East.

”Vi kommer att ha vår egen kandidat, vi kommer att kräva en återkallelse och vi kommer att fielding vår egen kandidat och erbjuda folket i Leicester ett nytt val om någon som kan representera dem här i underhuset.”

Men Miss Webbe, från Islington, som var ledamot i Bunhill ward fram till maj i år, protesterar mot hennes oskuld och planerar att överklaga domen.

I ett uttalande efter meningen i går sa hon: ”Jag är mycket besviken över domarens beslut och vill starkt upprepa att jag är oskyldig.

”Jag överklagar och trots dagens dom förväntar jag mig att överklagandet ska beviljas och att det i slutändan kommer att bli framgångsrikt

”Under hela denna process har jag fått många hot mot mitt liv och avskyvärda rasistiska övergrepp.

”De fegisar som är ansvariga för dessa attacker kommer inte att avskräcka mig från att rentvå mitt namn.

”Jag vill tacka väljare, familj, vänner och mina kamrater i arbetarrörelsen för deras stöd och solidaritet, och till mitt juridiska team för deras professionalism under denna process.”

Vid utfrågningen sa chefsdomaren Paul Goldspring att han tyckte att det var ”konstigt och om” att övervaknings-rapporten sa att Webbe kände sig som ett offer själv.

Distriktsdomaren sa att han räknade fyra tillfällen när Webbe kallade sig ”offret” under sitt vittnesbörd från vittneslådan vid rättegången.

Han beskrev Webbes beteende som ”känslokallt och skrämmande”.

Han sa: ”du var avundsjuk på förhållandet mellan Lester Thomas och Michelle Merritt, och kände förmodligen på något sätt hotad av det.”

Han sa Webbe ”visade lite ånger eller ånger” och skulle ha blivit fängslad omedelbart om det inte var för hennes tidigare bra karaktär.

Webbe förpliktades också att ersätta rättegångskostnaderna.

Hennes försvarsadvokat, Paul Hynes QC, berättade för domstolen att hon hade en lön på £ 81,000, men sa att hans klient är” i betydande personlig skuld ” före dating sin tid som MP och erbjöd sig att betala böterna i £100 steg var 28: e dag.

Men chefsdomaren sa att det var ”inte kommer att skära det” för någon på Webbes lön, och beställde det betalas inom sex månader.

Åklagaren Susannah Stevens hade sagt att Webbes brott var ”ihållande … och under en längre period”, och att hennes beteende orsakade psykisk skada och ångest för offret, Michelle Merritt.

Läser sitt offer personliga uttalande bakom en gardin i domstol för att skydda sig från svaranden, sa ms Merritt: ”hon (Webbe) har fått mig att känna mig väldigt sårbar, offentligt, i mitt eget hem. Jag var rädd att gå till min dörr.

”På grund av MS Webbe position i regeringen (sic), jag vet inte vad hon är kapabel till.”

Hennes röst bröt med känslor som hon sa att hon oroade Webbe skulle ”allvarligt skada” henne.

Hon tillade: ”mitt självförtroende har rasat, jag har ångestattacker, jag har nästan blivit en eremit.

”Jag har fallit i stor skuld, jag ville desperat flytta bort från området Ms Webbe sa att hon visste att jag bodde i.”

Hon tillade: ”Jag är så mycket stolt över att jag har haft styrkan att fortsätta eftersom ingen kvinna ska hotas eller trakasseras som hon har för mig genom åren, minst av allt en politiker.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*